Milyen e-könyv és hangoskönyv formátumokat támogat az iPad?

Az iPad egy fantasztikus olvasóeszköz, mert sokféle népszerű e-könyv és hangoskönyv formátumot támogat. Az Apple táblagépéhez alapértelmezés szerint a cég iBooks alkalmazása van telepítve. Az alkalmazás zökkenőmentesen működik a vállalat iBooks Store-jával, de az iPad számos más típusú digitális könyvformátumot is támogat. Csak le kell töltenie a megfelelő alkalmazást.

kép jóváírás: Till Jacket / Photononstop / Getty Images

Több tucat e-könyv formátum érhető el iPad-jén, de ezek a leggyakoribbak:


Apple Könyvek

A Könyváruházon keresztül megvásárolt könyvek ePub formátumúak, de a jogosulatlan megosztás vagy másolás megakadályozása érdekében a digitális jogkezelést is tartalmazzák. Bármely ePub digitális könyv megnyitható a Könyvek alkalmazásban vagy más letölthető alkalmazásokban.

ePub

Az ePub nyílt formátum az egyik leggyakrabban használt e-könyv fájltípus. Az olyan alkalmazások, mint az iBooks és a Nook, elolvashatják az ePub fájlokat, amelyeket a megfelelő online áruházakból vásároltak, vagy letöltöttek az internetről. Számos Mac és Windows program megtérít más típusú e-könyveket ePub formátumra. 


Barnes és Noble Nook

A Barnes & Noble e-könyveket árul a weboldalán és a Nook alkalmazásán keresztül. Ezeket a könyveket az iPad App Store-ban elérhető ingyenes Nook alkalmazással érheti el. A Nook e-könyvek a közös ePub fájltípus átnevezett változata. 

Meggyújt

Az Amazon Kindle nem csak egy e-olvasó, amely versenyez az iPad-szel, hanem az iPad-hez készült alkalmazás is. Olvassa el a Kindle könyveket az iPad-en az Amazon Kindle alkalmazás segítségével. A Kindle e-könyvek a Mobipocket fájlformátum módosított változatai, és az .AZW fájlkiterjesztést használják.


PDF

A PDF valószínűleg a legnépszerűbb letölthető dokumentumformátum az interneten, így biztosan sok helyen talál ebben a formátumban lévő e-könyveket. Rengeteg PDF-kompatibilis alkalmazás van az iPad számára, beleértve az Adobe Acrobat Reader-t, a GoodReader-t és az iBooks-ot.

CBR és CBZ

A CBR és CBZ formátumok a digitális könyvformátumok kapcsolódó típusai, amelyeket képregények és grafikus regények bemutatására használnak. Ahhoz, hogy elolvashasd őket az iPad-en, szükséged van egy alkalmazásra, például az ingyenes Manga Storm CBR alkalmazásra vagy a fizetős Comic Zeal alkalmazásra.

comiXology

Az Amazon comiXology a vezető online képregény- és grafikusregény-üzlet. Képregényeket vásárol a webhelyen, majd az iPad-en található comiXology alkalmazással letöltheti és elolvashatja a megvásárolt képregényeket, amelyek fájltípusokként tartalmazzák a PDF, a CBZ és a vállalat saját CMX-HD formátumát.

KF8

A Kindle Format 8 a Kindle e-könyv fájl következő generációs verziója. A HTML és CSS támogatását hozzáadja a Kindle meglévő formátumához, és az .AZW3 kiterjesztést használja. Az iPad Kindle alkalmazás támogatja a KF8 formátumot. 

Microsoft Word

A Microsoft Word .docx fájlokat hoz létre. Néhány e-könyv, általában az önkiadók által közvetlen letöltésként értékesített könyvek, ebben a formátumban érkeznek. Míg számos iPad alkalmazás képes olvasni DOCX fájlokat, a Microsoft Word for iPad ingyenes.

Mobi

Az Amazon által a Mobi módosított változatának használata a Kindle-hez teszi ezt a fájlformátumot az egyik legelterjedtebben az e-könyvek számára. A Kindle-on kívül azonban valószínűleg nem találkozik vele túl gyakran. A Mobi fájlok iPad-en történő olvasásának legjobb módja, amely nem támogatja a Mobi formátumot, ha olyan programot használ, mint a Caliber E-Book Management Software, a Mobi fájlokat ePub formátumra konvertálja. Ezután olvassa el őket az iBooks vagy egy másik ePub-kompatibilis olvasó alkalmazásban.

Plain Text

A .TXT fájlkiterjesztéssel rendelkező sima szöveges fájlok időről időre felbukkannak, különösen az ingyenes, nyilvános könyveket kínáló webhelyeken, például a Project Gutenbergben. Számos alkalmazás támogatja az egyszerű szöveges fájlokat, beleértve a fizetős GoodReader alkalmazást és az iBooks alkalmazást.

iPad hangoskönyvek támogatása

Az iPad akkor is hasznos lehet, ha könyveit inkább audio formátumban szeretné megkapni, nem pedig szövegként. Az iPad által támogatott leggyakoribb hangoskönyv-típusok közé tartozik: 

  • Hallható: Az Audible.com a saját formátumát (.AAaa, .AAX és .AAX +) használja, és valószínűleg az internet legnépszerűbb és legszélesebb körben használt hangoskönyv-szolgáltatása. Az iPad ingyenes Audible.com alkalmazásával élvezheti az adott webhely bármely könyvét táblagépén.
  • MP3: Más hangoskönyveket gyakran szokásos MP3 hangfájlként szállítanak. Mivel ez ugyanolyan formátumú, mint sok zenei fájl, töltsön le egy MP3-fájlt, majd szinkronizálja azt az iPad készülékével, hogy meghallgassa a beépített Zene alkalmazás segítségével.