Minden, amit tudnia kell a Facebook-csoportokról

A Facebook csoport a csoportos kommunikáció és az emberek közös érdekeik megosztása és véleménynyilvánításuk helyszíne. Lehetővé teszik az emberek számára, hogy közös ügy, probléma vagy tevékenység köré gyűljenek, hogy megszervezzék, kifejezzék a célokat, megvitassák a kérdéseket, fotókat tegyenek közzé és megosszák a kapcsolódó tartalmat. Bárki létrehozhatja és kezelheti saját Facebook-csoportját, és akár 6,000 másik csoporthoz is csatlakozhat.

A csoportok, az alábbiakban ismertetett módon, nem azonosak a Facebook Messengerben használt privát csoportos üzenetküldéssel.

Web 


Gyors tudnivalók a Facebook-csoportokról

Íme néhány rövid apróság a Facebook-csoportok működéséről:

  • Bármely Facebook-felhasználó létrehozhat csoportot
  • Egyes csoportok bárkit csatlakozhatnak, de mások privátok lehetnek
  • Ha csatlakozik egy csoporthoz, legyen az privát vagy nyilvános, Facebook-ismerősei láthatják, hogy csatlakozott
  • Egyes csoportok titkosak, és nem lehet rájuk keresni, ebben az esetben a minősített csoporttagnak meg kell hívnia
  • A csoportból való kilépés nem értesíti a többi tagot
  • Csak a csoport létrehozója és bárki, akit rendszergazdává tesznek, jogosult meghívni valakit egy csoportba
  • Létrehozhat eseményeket, képeket / videókat tölthet fel és fájlokat oszthat meg egy csoporton belül
  • A csoportokat az összes tag eltávolításával lehet törölni

Facebook oldalak és csoportok

A Facebook csoportjai az első bevezetésük óta változásokon mentek keresztül. Volt idő, amikor azok a csoportok, amelyeknek a felhasználó tagja volt, megjelennek a saját személyes oldalán. Tehát, ha a „Futballrajongók” nevű csoportba tartozna, mindenki, aki láthatja a profilját, tudna erről rólad.

Most azonban az ilyen típusú nyílt fórumokat Pages néven ismerik, amelyeket cégek, hírességek és márkák hoztak létre, hogy kapcsolatba lépjenek közönségükkel és érdekes tartalmakat tegyenek közzé. Csak a Pages rendszergazdái tehetnek közzé posztot a fiókba, míg azok, akiknek tetszik az Oldal, kommentálhatnak bármilyen bejegyzést és képet.

Az Ön személyes profilját használja arra, hogy kapcsolatba lépjen az Oldalak és Csoportok többi felhasználójával. Amikor valamit közzétesz, a profiljának nevével és fényképével posztol.


A Facebook-csoportok típusai

A mindig nyilvános Facebook-oldalaktól eltérően a Facebook-csoportnak nem kell lennie. Ha megjegyzést fűz egy oldalhoz, vagy kedveli egy oldalt, akkor az összes információ mindenki számára elérhető lesz a Facebookon, aki megnézi az oldalt.

Tehát, ha valaki meglátogatja az NFL-t a CBS Facebook-oldalán, láthat bárkit, aki egy fényképhez kommentál vagy cikkről beszélget. Ez adatvédelmi aggályokat okozhat, különösen, ha nincs megfelelő ismerete a személyes profiljának védelméről.


Bezárt Facebook-csoportok

A csoport lehet privátabb, mint egy oldal, mivel az alkotónak lehetősége van bezárásra. Ha egy csoport bezárult, csak azok láthatják a benne megosztott tartalmat és információkat, akiket meghívtak a csoporthoz.

Példaként említhetjük a csoportot olyan csoporttagok, akik együtt dolgoznak egy projekten, és hatékonyabban szeretnének kommunikálni egymással.

A csoport létrehozásával a csapat privát fórumot kap, hogy ötleteket osszon meg a projektről és frissítéseket tegyen közzé, akárcsak egy Oldal esetében. Ennek ellenére az összes információt csak a csoport tagjaival osztják meg, miután lezárták. Mások továbbra is láthatják, hogy a csoport létezik, és kik tagjai, de a zárt csoporton belül nem láthatnak bejegyzéseket vagy információkat, hacsak nem hívják meg őket.


Titkos Facebook-csoportok

A titkos csoport még a zárt csoportnál is privátabb. Ez a típusú csoport pontosan az, amit elvárhat - titkos. A Facebookon senki nem láthat titkos csoportot, kivéve a csoport tagjait.

Ez a csoport nem jelenik meg sehol a profilodon, és csak a csoporton belüliek láthatják, hogy kik a tagok és mit írtak ki. Ezeket a csoportokat akkor lehet használni, ha olyan eseményt tervez, amelyről nem akarja, hogy valaki tudjon, vagy ha csak egy biztonságos platformot szeretne beszélgetni a barátaival.

Egy másik példa lehet egy család, amely képeket és híreket szeretne megosztani egymással a Facebookon, de anélkül, hogy más barátok mindent látnának.

Nyilvános Facebook-csoportok

A csoport harmadik adatvédelmi beállítása nyilvános, ami azt jelenti, hogy bárki láthatja, ki van a csoportban és mit tett közzé. Ennek ellenére csak a Csoport tagjai képesek posztolni a csoportban.

Tekintse meg ezt a Facebook-táblázatot, amely további részleteket mutat be arról, hogy ezek az adatvédelmi beállítások hogyan különböznek az egyes Facebook-csoportok esetében.

A csoportok és oldalak hálózata

A csoportok egy másik módja abban különbözik a Pages-től, hogy kisebb hálózatokon működnek, mint a teljes Facebook-hálózat. Korlátozhatja a csoportot az egyetem, középiskola vagy vállalat hálózatára, valamint csoporttá alakíthatja bármely hálózat tagjai számára.

Továbbá, miközben egy oldal minél több lájkot gyűjthet, egy csoportot 250 vagy annál kevesebb tagnál kell tartani. Ez azonnal arra kényszeríti a Facebook-csoportokat, hogy kisebbek legyenek, mint a Pages.

A csoportba kerülve a Facebook csak kissé másként működik, mint az Ön profilja. Egy csoport nem használja az idővonalat, hanem a bejegyzéseket közvetlen időrendi sorrendben jeleníti meg, hasonlóan az idővonal előtti módhoz.

A csoport tagjai láthatják, hogy ki látott egy bejegyzést, ami egyedülálló funkció a csoportos fiókok számára. Tehát, ha új ötletet tesz közzé csoportja projektjéhez, vagy közzétesz valamit a családja Facebook-csoportjában, az olvasási nyugtákból megtudhatja, ki nézte meg.

Egy másik különbség a csoporthoz való csatlakozás és az oldal tetszése között a kapott értesítések száma. Ha egy csoportba tartozik, minden alkalommal értesítést kap, amikor valaki posztol, megjegyzést fűz vagy tetszik. Egy oldal esetében azonban csak akkor szól, ha valaki kedveli a megjegyzésedet, vagy megcímkéz egy megjegyzésben, hasonlóan a rendszeres megjegyzésekhez és lájkokhoz a Facebookon.

Milyen oldalak nincsenek a csoportoknak

Csak a Pages szolgáltatásban kínált egyedülálló szolgáltatás a Page Insights. Ez lehetővé teszi az Oldal adminisztrátorainak, hogy grafikus ábrázolásban is megnézzék, hogy az Oldal egy bizonyos idő alatt milyen tevékenységet kapott.

Ez csak egy a sok közül, ahogy a Facebook Oldalak lehetővé teszik a közönség és a termék vagy üzenet fogadásának figyelemmel kísérését. Ezeket az elemzéseket nem kínálják és nem is szükségesek a Csoportok, mert ezek célja egy kis, kiválasztott számú emberrel való kommunikáció, nem pedig a széles körű közönség.