MSI fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az .MSI kiterjesztésű fájl egy Windows Installer Package fájl. A Windows egyes verziói használják a Windows Update frissítései telepítésekor, valamint más telepítőeszközök.

Az MSI fájl tartalmazza a szoftver telepítéséhez szükséges összes információt, beleértve a telepítendő fájlokat és azokat a helyeket, ahová a számítógépen telepíteni kell.

Az "MSI" eredetileg az ezzel a formátummal működő program címét jelentette, amely a Microsoft Installer volt. A név azonban azóta Windows Installer-re változott, így a fájlformátum most a Windows Installer Package fájlformátum.

.

Az MSU fájlok hasonlóak, de a Windows Vista Update Package fájlok, amelyeket a Windows Update a Windows egyes verzióinál használ, és amelyeket a Windows Update önálló telepítő (Wusa.exe) telepített.


Hogyan nyitható meg az MSI fájlok

A Windows Installer segítségével a Windows operációs rendszer megnyitja az MSI fájlokat, amikor duplán kattintanak. Nem kell telepíteni a számítógépre vagy letölteni bárhonnan, mert beépített a Windows rendszerbe. Csak az MSI fájl megnyitása meghívja a Windows Installer alkalmazást, így telepítheti a benne található fájlokat.

Az MSI fájlok archívumszerű formátumban vannak csomagolva, így a tartalmat egy fájl kibontó segédprogrammal, például a 7-Zip segítségével tudod kibontani. Ha telepítette ezt vagy egy hasonló programot (a legtöbbjük hasonlóan működik), kattintson a jobb gombbal az MSI fájlra, és válassza a fájl megnyitását vagy kibontását, hogy megtekinthesse az összes benne tárolt fájlt.

A fájl kibontó eszköz használata akkor is hasznos, ha az MSI fájlokat böngészni szeretné Mac rendszeren. Mivel az MSI formátumot a Windows használja, nem csak duplán kattinthat rá Mac-en, és számíthat arra, hogy megnyílik.

Az MSI fájlt alkotó részek kibontása nem jelenti azt, hogy "manuálisan" telepítheti a szoftvert - az MSI automatikusan megteszi helyetted.


Hogyan lehet átalakítani az MSI fájlt

Az MSI konvertálása ISO-ba csak akkor lehetséges, ha kibontotta a fájlokat egy mappába. Használjon egy fájl kibontó eszközt, amint azt a fentiekben leírtuk, hogy a fájlok normál mappaszerkezetben létezhessenek. Ezután egy olyan program telepítésével, mint a WinCDEmu, kattintson a jobb gombbal a mappára, és válassza a lehetőséget Készítsen ISO képet.

Egy másik lehetőség az MSI konvertálása EXE-be, amelyet megtehet az Ultimate MSI-ről EXE Converterre. A program használata egyszerű: válassza ki az MSI fájlt, és válassza ki, hova mentse az EXE fájlt. Nincsenek más lehetőségek.

A Windows 8-ban bevezetett és az MSI-hez hasonlóan az APPX fájlok olyan alkalmazáscsomagok, amelyek a Windows operációs rendszeren futnak. Látogasson el a Microsoft weboldalára, ha segítségre van szüksége az MSI konvertálásához APPX-be. Lásd még a CodeProject oktatóanyagát.


Az MSI fájlok szerkesztése

Az MSI fájlok szerkesztése nem olyan egyszerű és egyszerű, mint a legtöbb más fájlformátum, például a DOCX és XLSX fájlok szerkesztése, mert ez nem szöveges formátum. A Microsoft azonban az Orca programot a Windows Installer SDK részeként kínálja, amely MSI fájlt szerkeszt.

Használja az Orcát önálló formátumban, a teljes SDK nélkül. A Technipages rendelkezik egy letölthető példánnyal. Az Orca telepítése után kattintson a jobb gombbal egy MSI fájlra, és válassza a lehetőséget Szerkesztés Orcával.