Nedves iPhone vagy iPod mentése

Nem számít, milyen óvatosak vagyunk, az iPhone néha beázik. Ez csak az élet ténye. Függetlenül attól, hogy italokat öntünk rájuk, bedobjuk-e a kádba, van-e gyerekünk, aki áztatja őket a mosogatóban, vagy bármilyen más vizes baleset, iPhone és iPod nedves lesz.

De a nedves iPhone nem feltétlenül halott iPhone. Noha egyes iPhone-okat nem lehet menteni, függetlenül attól, hogy mit tesz, próbálja ki ezeket a tippeket, mielőtt halottnak nyilvánítaná szeretett modulját.

Peter Cade / Iconica / Getty Images

A cikkben szereplő sok tipp nedves iPodokra is vonatkozik. A nedves iPad megtakarításáról is rendelkezünk teljes részletekkel.


Szerezzen be egy iPhone 7-et vagy újabbat (vízállóak)

Valószínűleg a legegyszerűbb - de nem a legolcsóbb - megtakarítani a nedves iPhone-t, ha eleve beszerez egy olyan eszközt, amely ellenáll a vízkároknak.

Mind az iPhone 7 sorozatú modellek, mind az iPhone 8 sorozat és az iPhone X vízállóak és IP67 besorolásúak. Ez azt jelenti, hogy a telefon 3.3 méter vízben akár 1 percig is képes megmaradni károsodás nélkül. Nem kell attól tartania, hogy egy italt önt egy iPhone 30-re, vagy rövid ideig a mosogatóba dobja.

Még jobb, hogy az iPhone XS sorozat és az XR IP68 vízszigeteléssel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy károsodás nélkül akár 2 méter vízbe is be tudnak menni 30 percig.

Ha azonban még nincs ilyen modellje, próbálkozzon a cikk többi részében található tippekkel és trükkökkel a nedves eszköz mentése érdekében.


Ne csináld ezt!

Ha az iPhone elázott, akkor az, amit nem tesz meg, ugyanolyan fontos, mint amit csinál. Ha nem vigyáz, véletlenül tehet valamit, ami tovább károsíthatja készülékét. Tehát, ha az iPhone vagy iPod nedves, ne tegye a következőket:

  1. Soha ne kapcsolja be: Ha az iPhone vízben sérült, soha ne próbálja meg bekapcsolni vagy felébreszteni. Lehet, hogy erre késztet, hogy megnézze, működik-e még mindig, de ezzel rövidre zárhatja a benne lévő elektronikát, és még jobban károsíthatja őket. Valójában kerülnie kell mindent, ami az elektronika működését okozhatja, például a képernyőt megvilágító értesítések fogadását. Ha a telefonja ki volt kapcsolva, amikor nedves lett, akkor minden rendben van. Ha az eszköz be volt kapcsolva, kapcsolja ki (ez kissé kockázatos, de jobb, ha az összes futó funkció mellett bekapcsolva hagyja).

  2. Ne használjon hajszárítót: Noha ez a technika néhány ember számára beválhat, károsíthatja készülékét, vagy jobban eloszlathatja a vizet. Valószínűleg ugyanezen okból a legjobb elkerülni a rajongókat is. Ne hagyja készülékét radiátoron sem. Ez túl meleg lesz, és más módon károsíthatja a telefont.


A nedves iPhone mentése

Miután elkerülte ezeket a buktatókat, kövesse az alábbi lépéseket a nedves iPhone mentésének megkísérléséhez:

  1. Távolítsa el a tokot: Ha az iPhone tokja van, vegye ki. Gyorsabban és teljesebben szárad, anélkül, hogy a tok elrejtett vízcseppeket tartana vissza.

  2. Rázza ki a vizet: Attól függően, hogy mennyire beázott, láthatja a vizet az iPhone fejhallgató-csatlakozójában, a Lightning csatlakozójában vagy más területeken. Rázza ki a vizet, amennyire csak lehetséges.

  3. Törölje le: A felrázott víz használatával puha ruhával törölje le az iPhone készüléket, és távolítsa el az összes látható vizet (a papírtörlő egy csipetnyi működést mutat, de jobb az a ruha, amely nem hagy maga után maradványokat).

  4. Vegye ki a SIM-kártyát: Minél több szárító levegő jut a nedves iPhone belsejébe, annál jobb. Nem lehet eltávolítani az akkumulátort, és nincs sok más nyílás, de eltávolíthatja a SIM-kártyát. A SIM-foglalat nem nagy, de minden aprócska segít. Csak ne veszítse el a SIM-kártyáját!

  5. Hagyja meleg helyen: Miután a lehető legtöbb vizet kihozta a telefonból, tartsa kikapcsolva a készüléket, és hagyja néhány napig melegen száradni. Vannak, akik vízkárosodott iPod-okat vagy iPhone-okat hagynak a tévék tetején, ahol a tévé hője segíti a készülék kiszáradását. Mások inkább a napsütötte ablakpárkányt kedvelik. Válasszon tetszés szerinti taktikát.


Fejlett technikák a nedves iPhone kezeléséhez

A nedves iPhone megtakarításának legegyszerűbb és valószínűleg legbiztonságosabb módja az, hogy hagyja magától megszáradni. De van néhány fejlett lehetőség, amelyekkel megpróbálhatja felgyorsítani a kiszáradás folyamatát:

  1. Szilikagél csomagok: Ismeri azokat a kis csomagokat, amelyekhez étel és egyéb termékek tartoznak, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy ne egyél? Felszívják a nedvességet. Ha elegendő kezet tud hozzájuk venni, hogy ellepje nedves iPhone-ját, segítenek a nedvesség elszívásában. Lehetséges, hogy elegendő mennyiséget kell beszereznie - próbálja ki a hardver-, műtárgy- vagy kézművesboltokat -, de ezek remek lehetőség.

  2. Tedd rizsbe: Ez a leghíresebb technika (bár nem feltétlenül a legjobb). Szerezzen be egy elég nagy ziplock-táskát az iPhone vagy iPod és egy kis rizs tárolásához. Helyezze vissza a SIM-kártyát, tegye a készüléket a zacskóba, és töltse fel a zacskó nagy részét nyers rizzsel. Hagyja pár napig a táskában. Ezalatt a rizsnek ki kell húznia a készülék nedvességét. Sok nedves iPhone-t megmentettek így. Csak vigyázzon, hogy rizsdarabok kerüljenek a telefonba.

    Ne használjon dúsított rizst. Porot hagyhat maga után, amely bejuthat a telefonjába.


Csak akkor próbálkozz, ha kétségbeesett vagy

Ha valóban kétségbeesett vagy igazán ügyes, akkor kipróbálhatja ezt a lehetőséget - de jobban tudja, mit csinál, mert tönkreteheti iPhone készülékét és érvénytelenítheti a garanciát:

  1. Szedd szét: Szétszedheti iPhone készülékét, hogy kiszárítsa a nedves részeket. Válassza szét az alkatrészeket, hogy levegőn megszáradjon, vagy hagyja egy-két napig egy zsák rizsben, majd szerelje vissza a készüléket.

    Ez nagyon kockázatos lehetőség. Hacsak nem igazán, tényleg tudja, mit csinál, valószínűleg több kárt okoz, mint hasznot, és ezt el kell kerülnie. Ne mondd, hogy nem figyelmeztettünk.

Próbálja ki a szakértőket

Nem akarja maga vállalni ezt a feladatot? Próbálja ki a nedves iPhone és iPod javításában jártas embereket.

  1. Próbáljon ki egy javító céget: Ha ezen taktikák egyike sem működik, vannak olyan iPhone-javító cégek, amelyek a vízkárosodott iPhone-ok megtakarítására szakosodtak. Egy kis idő a kedvenc keresőmotorján kapcsolatba léphet számos jó eladóval.

  2. Próbálja ki az Apple-t: Noha a nedvességkárosodást nem fedik le az Apple jótállásai, az Apple javításokat végez az iPhone készülékeken, amelyeket a víz megrongált. A különböző modelleknek eltérő az ára a javításokra, ezért figyelje az Apple ezen oldalát a legfrissebb részletekért.

Hogyan ellenőrizzük a használt iPhone vagy iPod vízkárosodását

Ha használt iPhone-t vagy iPod-ot vásárol, vagy valakinek kölcsönadta a készülékét, és most nem működik annyira jól, akkor elgondolkodhat azon, hogy vízbe merült-e. Ezt megteheti az iPodokba és az iPhone készülékekbe beépített nedvességjelzővel.

A nedvességjelző egy kis narancssárga pont, amely a fejhallgató-csatlakozóban, a Dock Connector-ban vagy a SIM-kártya nyílásában jelenik meg. Nézze meg ezt az Apple cikket, hogy megtalálja a modell nedvességjelzőjének helyét.

A nedvességjelző messze nem bolondbiztos, de ha látja a narancssárga pontot, akkor legalább figyelembe kell vennie, hogy a készüléknek rossz tapasztalatai lehetnek a vízzel kapcsolatban.

Szoftvertippek a nedves iPhone kezeléséhez

Miután megszárította iPhone-ját vagy iPod-ját, lehet, hogy rendben elindul, és úgy működik, mintha mi sem történt volna. De sok ember találkozik néhány szoftveres problémával, amikor először megpróbálja használni. Próbálja ki ezeket a tippeket, amelyek az iPod touch-ra és az iPad-re is vonatkoznak, a leggyakoribb problémák kezeléséhez:

  • Mi a teendő egy iPhone-val, amely nem kapcsol be
  • Hogyan lehet megjavítani az Apple logón elakadt iPhone-t.