WPD fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .WPD fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy szöveges dokumentum. Az, hogy milyen szöveges fájlról van szó, az azt használó programtól függ; három fő fájlformátum használja ezt a fájlkiterjesztést.

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy van egy WordPerfect Document fájlja, amely egy WPD fájl, amelyet a Corel WordPerfect alkalmazás hozott létre. Lehet, hogy táblázatok, szöveg, képek és más objektumok vannak a fájlban tárolva.

A Swiftpage Act! a kapcsolattartó szoftver (korábban Sage ACT! néven is ismert) WPD fájlokat is használ, és ez valószínűleg csak szöveges (képek vagy más objektumok nélkül).

A 602Text egy másik program, amely WPD fájlokat készíthet. Létrehozza az úgynevezett Document fájlt (hasonlóan a WordPerfecthez), amely tartalmazhat bármit, amelyet egy szokásos szövegszerkesztő által létrehozott dokumentum támogat, például táblázatok, egyéni formázás, képek, szöveg, lábjegyzetek, űrlap objektumok stb.

A WPD rövid néhány olyan technológiai kifejezéssel kapcsolatban is, amelyeknek semmi köze nincs a fájlformátumhoz, például a weboldal fejlesztéshez és a Windows hordozható eszközhöz.


Hogyan nyitható meg egy WPD fájl

A WordPerfect az elsődleges program, amely a WordPerfect Document fájlokkal van társítva, így az alkalmazás segítségével megnyithatja a fájlt. Az ilyen WPD fájlokat azonban a LibreOffice Writer, a FreeOffice TextMaker, a Microsoft Word és a Canvas X segítségével is megnyithatja. A NeoOffice Mac rendszeren tudja megnyitni őket.

A LibreOffice és a FreeOffice programok megnyithatják és szerkeszthetik a fájlt, de akkor más dokumentumfájl-formátumot kell választanod, ahová elmented, például DOCX vagy DOC.

A felvonás! A Swiftpage program megnyithat egy WPD fájlt, amely ebben a formátumban van.

A fájlokat létrehozó harmadik alkalmazás neve 602Text, amely a Software602 602Pro PC Suite programjának része. A végleges verzió azonban utoljára a 2000-es évek elején jelent meg, így nincs elérhető letöltési link. Az Archive.org webhelyen keresztül továbbra is megszerezheti.

A 602Text Document fájlformátumot úgy fejlesztették ki, hogy kompatibilis legyen a Microsoft Word programmal, így az MS Word egyes verziói is támogathatják a formátumot. Előfordulhat azonban, hogy a képeket nem rendereli rendesen, és valószínűleg csak akkor hasznos, ha a WPD fájl többsége szöveges (ebben az esetben akár szövegszerkesztőt is használhat).


WPD fájlok konvertálása

Mivel három fájlformátumot kell figyelembe venni, ezért tudnia kell, melyik a fájlja, mielőtt döntene a konvertálás módjáról. Annak ellenére, hogy kettő (WordPerfect és 602Text) hasonló, mivel mindkettő a szövegszerkesztők által használt dokumentum, mindegyikhez külön konvertert kell használnia.

WordPerfect fájlok esetén konvertálja a WPD fájlt DOC, DOCX, PDF, PNG, TXT, ODT stb. Formátumba a Zamzar segítségével. Ez egy online átalakító, így anélkül is használhatja, hogy bármilyen kiegészítő szoftvert telepítene a számítógépére; csak töltse fel a WPD fájlt, válasszon konvertálási típust, majd töltse le a konvertált fájlt a számítógépére.

A Doxillion egy másik WPD átalakító a WordPerfect fájlformátumhoz, de ez egy tényleges program, amelyet telepítenie kell.

A 602Text segítségével a fenti linken keresztül konvertálhat egy WPD fájlt ebben a formátumban. Használja a filé > Mentés másként menü sablonfájlokká konvertálása WPT fájlkiterjesztéssel, vagy DOC, HTML / HTM, CSS, RTF, PDB, PRC vagy TXT formátumra.

Ha törvény! A WPD fájl bármilyen más formátumra konvertálható, valószínűleg a törvény által valósítható meg! maga a program. Nyissa meg a fájlt, és próbálkozzon az Exportálás vagy a Mentés másként menüvel, hogy megnézze, mely formátumokba menthető el, ha vannak ilyenek.

Ha a WPD fájl ezen eszközök egyikével történő konvertálása után egy másik, az ott nem támogatott fájlformátumra van szüksége, fontolja meg egy ingyenes fájlátalakítón történő futtatását. Például egy WordPerfect fájl JPG formátumba konvertálásához a Zamzar segítségével először PNG-be mentheti, majd képfájl-átalakítóval konvertálja a PNG-t JPG-be.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Először ellenőrizze, hogy nem tudja-e megnyitni a WPD fájlt, hogy a megfelelő programot használja-e. A 602Text nem használható a WordPerfect Document fájlok megnyitására, és ennek fordítottját sem szabad megpróbálni.

Biztosan megnyitja a fájlt a megfelelő programban, de még mindig nem működik? Lehet, hogy valójában nem egy WPD fájllal foglalkozik. Egyes fájlformátumok nagyon hasonlítanak a fájlkiterjesztésekhez, mint ez, de semmi közük a fent említett formátumokhoz.

Például a WDP fájlok nagyon hasonlóan néznek ki, de a Windows Media Photo és az AutoCAD Electrical Project fájlformátumokhoz használják, vagyis csak képmegtekintő alkalmazásokkal, vagy utóbbiak esetében az Autodesk AutoCAD szoftverével működnek.

Az ADP egy másik példa, amely összetéveszthető ennél a fájlkiterjesztésnél.

Ha úgy találja, hogy valójában nincs WPD fájlja, keresse meg a meglévő fájlkiterjesztést, és meg fogja találni, hogy mely programok nyithatják meg és konvertálhatják az adott fájlt.