XAML fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az XAML fájlkiterjesztésű ("zammel" néven kiejtett) fájl egy kiterjeszthető alkalmazásjelölő fájl, amelyet a Microsoft azonos nevű jelölőnyelvével hoztak létre. Egy XAML fájl ehelyett a .XOML fájlkiterjesztést használhatja.

Az XAML egy XML alapú nyelv, így a .XAML fájlok alapvetően csak szöveges fájlok. Az HTML-fájlok weboldalak ábrázolásához hasonlóan az XAML-fájlok leírják a felhasználói felület elemeit a Windows Phone alkalmazások, a Microsoft Store alkalmazások és egyebek szoftveralkalmazásaiban.

Míg az XAML-tartalom más nyelveken is kifejezhető, például C #, az XAML-t nem kell lefordítani, mivel az XML-en alapul, és így a fejlesztők könnyebben dolgozhatnak vele.


XAML fájl megnyitása

Az XAML fájlokat a .NET programozásban használják, így a Microsoft Visual Studio segítségével is megnyithatók.

Mivel azonban szöveges XML fájlok, az XAML fájlok a Windows Jegyzettömbbel vagy bármely más szövegszerkesztővel is megnyithatók és szerkeszthetők. Ez azt is jelenti, hogy bármely XML-szerkesztő megnyithat egy XAML-fájlt is, például a Liquid XML Studio.

Ha egy program alapértelmezés szerint megnyitja az XAML fájlokat a számítógépén, de Ön valóban mást szeretne, akkor kérjük, olvassa el a Fájl társítások módosítása a Windows útmutatóban című részt.


XAML fájl konvertálása

Konvertálja az XAML-t HTML formátumba manuálisan úgy, hogy az XML elemeket a megfelelő HTML egyenértékekkel helyettesíti. Ezt meg lehet tenni egy szövegszerkesztőben. A Stack Overflow egy kicsit több információval rendelkezik erről, ami hasznos lehet. Lásd még a Microsoft XAML – HTML konverziós bemutatóját.

Az XAML fájl PDF-fé konvertálásához olvassa el az ingyenes programok készítőinek ezen listáját egyes programok számára, amelyek lehetővé teszik az XAML fájl "PDF formátumú fájlként" történő kinyomtatását. A DoPDF a sok példa egyike.

A Visual Studio képesnek kell lennie egy XAML fájl mentésére sok más szöveges formátumra. Van még egy Visual Studio C3 / XAML for HTML5 kiterjesztés, amellyel HTML5 alkalmazásokat lehet készíteni a C Sharp és XAML nyelveken írt fájlok felhasználásával.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Egyes XAML fájloknak egyáltalán nincs közük ezekhez a programokhoz vagy egy jelölőnyelvhez. Ha a fenti szoftverek egyike sem működik (például, ha csak összetévesztett szöveget lát a szövegszerkesztőben), próbálja meg átnézni a szöveget, hátha van valami hasznos, ami segíthet megtudni, hogy a fájl milyen formátumban van, vagy milyen programot használt az adott XAML fájl felépítéséhez.

Ha a fájl megnyitására tett összes kísérletet kimerítette, olvassa el újra a fájlkiterjesztést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy valóban XAML-tel végződővel van-e dolga. Néhány fájl hasonló kiterjesztést használ, annak ellenére, hogy a formátumok teljesen függetlenek.

Például a Microsoft Excel XLAM-ja hasonlíthat az XAML-re, ha csak a fájlkiterjesztést nézzük meg, de az egyik fájl megnyitásához a számítógépre van szükség az Excel-re.

Az XAIML hasonló. Ezt a kiterjesztést az XAIML Chatterbot Database fájlokhoz használják, és Neobot szükséges hozzá.