XLSM fájl (Mi ez és hogyan nyitható meg)

Az XLSM fájlkiterjesztésű fájl egy Excel Macro-Enable Workbook fájl, amelyet az Excel 2007 vagy újabb verzióban hoztak létre.

Ezek a fájlok megegyeznek a Microsoft Excel Open XML Format Spreadsheet (XLSX) fájljaival, azzal a különbséggel, hogy az XLSM fájlok beágyazott makrókat hajtanak végre, amelyek a Visual Basic for Applications (VBA) nyelvre vannak programozva.

Csakúgy, mint az XLSX fájlok esetében, ez a formátum XML és ZIP segítségével tárolja a dolgokat, például a szöveget és a képleteket cellákba, amelyek sorokba és oszlopokba vannak rendezve. Az adatokat külön lapokban lehet katalogizálni, mindezeket egyetlen munkafüzet fájlban tárolják.


Hogyan nyitható meg egy XLSM fájl

Az XLSM fájlok képesek romboló, rosszindulatú kódok makrókon keresztüli tárolására és végrehajtására. Legyen nagyon óvatos, amikor megnyitja az ilyen futtatható fájlformátumokat, amelyeket e-mailben kapott, vagy olyan webhelyekről töltött le, amelyeket nem ismer. Tekintse meg a Futtatható fájlkiterjesztések listánkat az elkerülendő fájlkiterjesztések felsorolásához, és miért.

A Microsoft Excel (2007-es és újabb verzió) az elsődleges szoftverprogram, amelyet az XLSM fájlok megnyitására és szerkesztésére használnak. Az Excel régebbi verzióiban is használhatók, de csak akkor, ha telepíti az ingyenes Microsoft Office kompatibilitási csomagot.

Az XLSM fájlokat Excel nélkül használhatja olyan ingyenes programokkal, mint az OpenOffice Calc és a WPS Office Spreadsheets. Egy másik példa egy ingyenes Office alternatívára, amely lehetővé teszi a szerkesztést és a formátumba való mentést, a Microsoft Excel Online.

A Google Táblázatok egy másik módja az XLSM fájl online megnyitásának és szerkesztésének. Ennek részleteit alább találja.

A WordPerfect Office része a Quattro Pro is támogatja ezt a formátumot, de nem ingyenes. Az OfficeSuite Professional Androidra és iOS-re is működik.


Hogyan konvertálhatunk egy XLSM fájlt

Az XLSM fájl konvertálásának legjobb módja, ha megnyitja a fenti szerkesztők egyikében, majd a megnyitott fájlt más formátumba menti. Például, ha a fájlt megnyitják az Excel programban, elmenthető XLSX, XLS, PDF, HTM, CSV és más hasonló formátumokba.

Az egyik konvertálásának másik módja egy ingyenes fájlkonverter. Az egyik példa erre a FileZigZag, amely mentheti a fájlt az Excel által támogatott sok azonos formátumba, valamint ODS, XLT, TXT, XHTML és néhány kevésbé elterjedt formátumba, mint például OTS, VOR, STC és UOS.

Ha nem szeretne átalakítót letölteni, és online szeretné menteni a fájlt a későbbi eléréshez, használja a Google Táblázatok online táblázatkezelő eszközt. Ezzel a fájlt egy speciális formátumba konvertálja, hogy változtatni tudjon rajta.

Itt van, hogyan:

  1. Töltse fel a Google Drive-fiókjába a Új > Fájlfeltöltés választási lehetőség. Választ Mappa feltöltése ehelyett ha egy teljes mappát kell feltölteni belőlük.

  2. Kattintson a jobb gombbal az XLSM fájlra a Google Drive-ban, és válassza a lehetőséget Megnyitás ezzel > Google Táblázatok.

  3. Automatikusan konvertálódik olyan formátumra, amely lehetővé teszi a fájl olvasását és használatát a Google Táblázatokkal.

Az eredeti és az átalakított fájl már létezik a Google Drive-fiókjában. A Google Táblázatokban szerkeszthetőt egy zöld ikon jelöli, amelynek középpontja nem fehér, fehér.

Akár a Google Táblázatok segítségével is átalakíthat egy XLSM fájlt más formátumra. Nyissa meg a fájlt filé > Letöltések
letölteni XLSX, ODS, PDF, HTML, CSV vagy TSV fájlként.


További információ az XLSM fájlokról

Az XLSM fájlokban lévő makrók alapértelmezés szerint nem futnak, mert az Excel letiltja őket. A Microsoftnak magyarázata van a makrók engedélyezéséről és letiltásáról az Office fájlokban, ha segítségre van szüksége.

Egy hasonló fájlkiterjesztéssel rendelkező Excel fájl az XLSMHTML fájl, amely hasonló az XLS fájlokhoz, de egy Archivált MIME HTML táblázatfájl, amelyet az Excel régebbi verzióival használnak a táblázat adatainak HTML formátumban történő megjelenítésére. Az Excel újabb verziói az MHTML vagy az MHT használatával teszik közzé az Excel dokumentumokat HTML-ben.

Az XLSX fájlok makrókat is tartalmazhatnak, de az Excel csak akkor használja ezeket, ha a fájl ebben az XLSM formátumban van.