PBM fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A PBM fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl valószínűleg Portable Bitmap Image fájl.

Ezek a fájlok szöveges, fekete-fehér képfájlok, amelyek vagy 1-et tartalmaznak egy fekete képpontért vagy egy 0-t egy fehér képpontért.

A PBM közel sem olyan általános formátum, mint a PNG, JPG, GIF és más képformátumok, amelyekről valószínűleg hallottál.

A PBM más, a technológiával kapcsolatos kifejezések rövidítése is, de egyik sem kapcsolódik az ezen az oldalon említett fájlformátumokhoz. Néhány példa a partíció indítókezelője, a hordozható bittérkép és a nyilvános könyvjelző.


Hogyan nyitható meg egy PBM fájl

A PBM fájlok az Inkscape, az XnView, az Adobe Photoshop, a Netpbm, az ACD Systems Canvas X, a Corel PaintShop Pro és valószínűleg néhány más népszerű fotó- és grafikus eszköz segítségével is megnyithatók.

Tekintettel arra, hogy a PBM fájlok szövegalapúak és főleg csak egereket és nullákat tartalmaznak, a PBM fájl megnyitásához bármilyen szövegszerkesztőt is használhat, például a Notepad ++, a Windows Jegyzettömbjét vagy a listából származó szövegszerkesztőt. Van egy példa egy nagyon egyszerű PBM fájlra az oldal alján.

Ha úgy találja, hogy a számítógépen egy alkalmazás alapértelmezés szerint megnyitja a PBM fájlokat, de inkább egy másik telepített programmal szeretné megnyitni őket, akkor mindig megváltoztathatja az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez.


PBM fájl konvertálása

A PBM fájl PNG, JPG, BMP vagy más képformátumra konvertálásának legegyszerűbb módja egy ingyenes fájlkonverter. Két kedvencünk a FileZigZag és a Convertio online konverter.

A PBM fájl konvertálásának másik módja az, hogy megnyitja azt az egyik PBM nézőben / szerkesztőben, amelyet néhány fenti bekezdésben említettünk, például az Inkscape-ben, majd mentse PDF-be, SVG-be vagy más hasonló formátumba.

Példa egy PBM fájlra

Amikor egy PBM fájlt megnyit egy szövegszerkesztőben, úgy tűnik, hogy nem más, mint szöveg - talán néhány kód és néhány megjegyzés, de természetesen sok 1-es és 0-os.

Itt van egy nagyon egyszerű példa a PBM képre, amely képként nézve J betűnek néz ki:

P1
# "J" betű
6 10
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
1 0 0 0 1 0
0 1 1 1 0 0
0 0 0 0 0 0
0 0 0 0 0 0

Ha alaposan megnézi, feltételezve, hogy a most olvasott oldal nem bontja fel a fent látható számokat, akkor valójában láthatja, hogy a „J” 1-ként van ábrázolva.

A legtöbb képfájl így közel sem működik, de a PBM fájlok igen, és minden bizonnyal érdekes módon készíthetnek képeket.


További információ a PBM fájlformátumról

A PBM fájlokat a Netpbm projekt használja, és hasonlóak a Portable Pixmap Format (PPM) és a Portable Graymap Format (.PGM) formátumhoz. Ezeket a fájlformátumokat együttesen néha Portable Anymap formátumnak (.PNM) nevezik.

A Portable Arbitrary Map (.PAM) kiterjesztése ezeknek a formátumoknak.

A Netpbm formátumról a Netbpm-en és a Wikipédián olvashat bővebben.

Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Egyes fájlformátumok olyan fájlkiterjesztést használnak, amely hasonló a .PBM fájlhoz, de ez nem jelenti azt, hogy lenne valami közös. Ha a fájl nem nyílik meg a fent említett programokkal, akkor ez valószínűleg azt jelenti, hogy nem PBM fájllal foglalkozik, vagyis máshol kell keresnie a fájl megnyitásának módját.

Néhány jó példa a fájlkiterjesztések összekeverésének egyszerűségére látható, ha ezeket figyelembe vesszük: PBP (PSP firmware-frissítés), PBN (Portable Bridge Notation), PDB és PBD (EaseUS Todo Backup). Minden kiterjesztés külön formátumhoz tartozik, ezért ezeknek a fájloknak mindegyikéhez külön programra van szükség a megnyitásához / szerkesztéséhez / konvertálásához.