HDR fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A HDR fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy nagy dinamikus tartományú képfájl. Az ilyen típusú képeket általában nem terjesztik, hanem szerkesztik, majd más képformátumba mentik, például a TIFF-be.

Azokat a földrajzi információs rendszer (GIS) fájlokat, amelyek információkat tartalmaznak az ESRI BIL fájl (.BIL) formátumáról és elrendezéséről, ESRI BIL fejléc fájloknak nevezzük, és a HDR fájlkiterjesztést is használják. Az információkat ASCII szöveges formátumban tárolják.

Lásd: Mi a HDR? hogy megtudja, mit jelent a nagy dinamikus tartomány a digitális és okostelefonos kamerák számára


HDR fájl megnyitása

A HDR fájlok az Adobe Photoshop, az ACD Systems Canvas, a HDRSoft Photomatix, és valószínűleg néhány más népszerű fotó- és grafikus eszköz segítségével is megnyithatók.

Ha HDR fájlja nem kép, hanem ESRI BIL fejlécfájl, akkor azt az ArcGIS, a GDAL vagy a Global Mapper segítségével megnyithatja.

Ha úgy találja, hogy egy alkalmazás a számítógépén megpróbálja megnyitni a HDR fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy inkább egy másik telepített programmal szeretné megnyitni a HDR fájlokat, módosítsa az alapértelmezett programot a Windows rendszerben.


HDR fájl konvertálása

Az Imagenator egy ingyenes fájlkonvertáló, amely konvertálhat egy .HDR fájlokat. Támogatja a kötegelt átalakításokat több képformátum között, beleértve a HDR, EXR, TGA, JPG, ICO, GIF és PNG.

Megnyithatja a HDR fájlt az egyik programban felülről, majd elmentheti egy másik képfájl formátumba.

Ha az ESRI BIL Header fájlokat bármilyen más formátumba konvertálhatjuk, akkor valószínűleg a fent hivatkozott programok egyikével hajtjuk végre. Általában a fájl konvertálásának lehetősége egy olyan programban, mint az egyik, a filé > Mentés másként menü vagy valamilyen típusú Export opciót.

Ha át kell alakítania a HDR-t kockaképpé, akkor a CubeMapGen lehet az, amire szüksége van.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájlja nem nyílik meg a fent említett programok egyikével sem, akkor rosszul olvashatja a fájlkiterjesztést, és más fájlformátumot tévesztett ehhez. Ebben az esetben valószínűleg hibát fog kapni, amikor a fájlt HDR-kompatibilis programmal próbálja használni.

Néhány példa olyan fájlkiterjesztésekre, amelyek szorosan hasonlítanak a HDR-re, és amelyek könnyen összetéveszthetők az egyik számára, a HDS (Parallels Desktop Hard Disk), a HDP (HD Photo) és a HDF (hierarchikus adatformátum).