Mi a Google Plus – Google+?

A Google+ leállt, és 2019 áprilisára általánosan hozzáférhetetlenné vált, bár alkotó termékeinek darabjai más néven is kitartanak a G Suite-ban. Ezt a cikket 2011-től megőrizzük, csak történelmi hivatkozás céljából.

A Google Plus - néha a Google + stílusú - közösségi hálózati szolgáltatás volt a Google-tól. A Google+ 2011-ben indult sok rajongással, mint a Facebook lehetséges versenytársa. Az ötlet meglehetősen hasonlít más közösségi hálózati szolgáltatásokra, de a Google megpróbálta megkülönböztetni a Google+ szolgáltatást azáltal, hogy nagyobb átláthatóságot biztosított abban, hogy kivel oszt meg és hogyan kommunikál. Ezenkívül integrálta az összes Google-szolgáltatást, és új Google-menüsort jelenít meg a többi Google-szolgáltatásban, amikor be van jelentkezve egy Google-fiókba.

A Google+ használja a Google keresőmotort, a Google profilokat és a +1 gombot. A Google+ eredetileg a Körök, Összebújik, Hangouts, és Sparks. A Huddle és a Sparks végül megszűnt. 


Körök

Google 

A körök csak a személyre szabott társadalmi körök létrehozásának egyik módja, függetlenül attól, hogy a munka vagy a személyes tevékenységek középpontjában állnak-e. Ahelyett, hogy az összes frissítést több száz vagy ezres közönséggel megosztaná, a szolgáltatás célja a kisebb csoportokkal való megosztás személyre szabása. Hasonló funkciók már elérhetők a Facebook számára, bár a Facebook néha kevésbé átlátható a megosztási beállításaiban.

Például valaki más bejegyzésének kommentálása a Facebookon gyakran lehetővé teszi a barátok barátai számára, hogy megnézzenek egy bejegyzést, és kommenteket is kínálnak. A Google+ szolgáltatásban egy bejegyzés alapértelmezés szerint nem válik láthatóvá azok számára, akik eredetileg nem szerepeltek abban a körben, amelyben megosztották őket. A Google+ felhasználói dönthetnek úgy is, hogy a nyilvános hírcsatornákat mindenki számára láthatóvá teszik (még a fiók nélküliok számára is), és nyitottak a többi Google+ felhasználó megjegyzésére.


Hangouts

A Hangouts csak videocsevegés és azonnali üzenetküldés. Indítson társalgót telefonjáról vagy asztali gépéről. A Hangouts akár tíz felhasználó számára is lehetővé teszi a szöveges vagy videocsoportos csevegést. Ez szintén nem a Google+ egyedi jellemzője, de a megvalósítás könnyebben használható, mint sok hasonló terméknél.

A Google Hangouts nyilvánosan is közvetíthető a YouTube-ra a Google Hangouts on Air segítségével. 

A Google szerint a Google Hangouts is leáll 2020-ban. Tehát, ha úgy dönt, hogy kipróbálja, ne ragaszkodjon hozzá túlságosan.


Huddle and Sparks (törölt funkciók)

A Huddle telefonos csoportos csevegés volt. A Sparks egy olyan funkció volt, amely alapvetõen mentett keresést hozott létre, hogy a nyilvános hírcsatornákban megtalálják az érdeklõdõ "szikrákat". Induláskor erősen népszerűsítették, de laposra esett. 

Google Fotók

A Google+ egyik legnépszerűbb funkciója az azonnali feltöltés kamerás telefonokról és a fotószerkesztési lehetőségek voltak. A Google számos online képszerkesztő céget kannibalizálta ennek a funkciónak a fejlesztése érdekében, de végül a Google Fotókat elválasztották a Google+-tól, és saját termékké vált. A feltöltött Google Fotókat továbbra is használhatja és közzéteheti a Google+ szolgáltatásban, és megoszthatja azokat a beállított körök alapján. Ugyanakkor a Google Fotók segítségével fényképeket is megoszthat más közösségi hálózatokkal, például a Facebook-szal és az Instagram-szal. 


Bejelentkezések

A Google+ lehetővé teszi a helymeghatározást telefonjáról. Ez hasonlít a Facebook vagy más közösségi alkalmazások helyszíni bejelentkezéséhez. Ugyanakkor a Google+ helymegosztása úgy is beállítható, hogy bizonyos személyek megnézhessék, hol tartózkodnak, anélkül, hogy megvárnák, amíg konkrétan bejelentkezik az adott helyre. Miért akarja ezt megtenni? Különösen hasznos a családtagok számára.

A Google+ hosszú lassú halállal hal meg

A Google+ iránti korai érdeklődés erős volt. Larry Page, a Google vezérigazgatója bejelentette, hogy a szolgáltatás már csak két héttel az indulás után több mint 10 millió felhasználóval rendelkezik. A Google lemaradt a közösségi termékekről, és ez a termék elkésett a buliból. A vállalat történelmileg nem látta, merre halad a piac, elvesztette az innovatív alkalmazottait, vagy hagyta, hogy az ígéretes termékek elsorvadjanak, miközben más cégek induló vállalkozásai gyarapodnak (ezek egy részét a Google korábbi alkalmazottai alapították).

Mindezek után a Google+ nem előzte meg a Facebookot. A blogok és a sajtóorgánumok csendesen elkezdték eltávolítani a G + megosztási lehetőséget cikkeik és bejegyzéseik aljáról. Jelentős energia- és mérnöki idő után Vic Gundotra, a Google+ projekt vezetője elhagyta a Google-t. 

A Google más társadalmi projektjeihez hasonlóan a Google+ is szenvedhet a Google kutyatáplálkozási problémájától. A Google előszeretettel használja saját termékeit annak érdekében, hogy megtudja, mennyire működnek, és arra ösztönzik mérnökeiket, hogy oldják meg a talált problémákat, ahelyett, hogy másra hagyatkoznának. Ez jó gyakorlat, és különösen jól működik olyan termékeken, mint a Gmail és a Chrome.

A szociális termékekben azonban valóban ki kell terjeszteniük ezt a kört. Először is, a Google Buzz adatvédelmi problémákat szenvedett, a Google+ pedig két nagy API-feltörést tapasztalt, amelyek a felhasználók adatainak millióit veszélyeztetik.

A másik probléma az, hogy bár a Google alkalmazottai a világ minden tájáról érkeznek, szinte mind egyenesen A-szintű, technikai háttérrel rendelkező hallgatók, akik hasonló társadalmi köröket képviselnek. Ők nem a félig számítógépes írástudó nagymamád, a szomszédod vagy a tinédzserek. A Google+ tesztelés megnyitása a vállalaton kívüli felhasználók számára megoldhatja a használati és adatvédelmi problémákat, és sokkal jobb terméket eredményezhet.

A Google türelmetlen a terméknövekedés terén is. A Google Wave elképesztően jól hangzott, amikor házon tesztelték, de a rendszer meghibásodott, amikor az igények növekedésével gyorsan bővült, és a felhasználók zavarosnak találták az új kezelőfelületet. Az Orkut kezdeti sikere volt, de nem sikerült utolérnie az Egyesült Államokban.