Mi a teendő, ha a Mac nem fog bekapcsolni?

Ha a Mac nem kapcsol be, rengeteg mindent tehet, hogy újra működőképessé tegye. Legalább el tudja különíteni, mi okozza a problémát, még akkor is, ha nincsenek eszközei vagy készségei a probléma egyedüli megoldására.


Mi a teendő, ha a Mac nem fog bekapcsolni?

Ha egyáltalán nem tudja bekapcsolni a Mac-et, érdemes kezdeni azzal, hogy ellenőrizze a legalapvetőbb négyzet bejelölését: a hálózati csatlakozást. Végül is ez az elengedhetetlen láncszem, de nem ez az egyetlen lehetséges tettes. Ha Mac számítógépe laptop, akkor az akkumulátor okozhatja a problémát. Ha a Mac túlmelegszik, ez megakadályozhatja a bekapcsolást is.

D-Nincs / Getty Images


Ellenőrizze a hálózati csatlakozásokat

Kezdje azzal, hogy az összes tápkábelt mindkét végére visszaveti, hogy megbizonyosodjon arról, hogy szilárdan vannak csatlakoztatva a tápellátáshoz és a Mac hátoldalához. A tápcsatlakozó és a Mac bármelyik csatlakozási pontja, a hálózati adapter vagy a konnektor között nem lehet semmi. Távolítson el mindent, ami csökkentheti a kapcsolat integritását.

Hordozható Mac gépeken az elektromos téglák megereszkedhetnek, vagy kihúzhatják magukat a falra szerelt konnektorokból. Ez különösen problémás, ha a kétágú adapterekről van szó, amelyek a használat alapján gyorsan elhasználódhatnak. Húzza ki és csatlakoztassa újra az összeset, hogy megbizonyosodjon a kapcsolatok biztonságáról.

Keresse meg a gyakori kapcsolódási problémákat

Ellenőrizze, hogy a fali aljzat működik-e. Csatlakoztassa a lámpát ugyanabba a konnektorba. Ha a lámpa nem kapcsol be, akkor a számítógép sem. Most a kimenet hibaelhárítását végzi, ami teljesen más feladat.

A tápfeszültség-szalagok vagy az aljzatbővítők kikapcsolhatók vagy kiéghetnek. Néha megszakadnak a belső biztosítékuk, vagy meghibásodnak a mögöttes vezetékek vagy elektronika. Távolítsa el ezeket az eszközöket a hálózati láncból, és csatlakoztassa a számítógépet közvetlenül a fali aljzathoz. Ha működik, akkor csak a hosszabbítót vagy az aljzat bővítőt kell kicserélnie.

Győződjön meg arról, hogy a dugó földelve van

Nagy eséllyel a tápkábel földelt háromágú csatlakozóval rendelkezik. Ha igen, ellenőrizze, hogy a hálózati csatlakozóaljzathoz csatlakozik-e, amely támogatja a háromágú csatlakozót. Az emberekről ismert, hogy ezt megkerülik a harmadik földelő csap eltávolításával.

Bár a tápkábel továbbra is működhet anélkül, hogy az alján lévő harmadik földelőcsap lenne, ez is sokkal veszélyesebb, mind az Ön, mind a számítógépe számára. Számos nemzetközi csatlakozási stílus esetén lehetetlen megtalálni a földi tű letiltásának módját; ez milyen rossz ötlet.

A csalódugók használata vagy a földdugó fizikai eltávolítása eleinte működhet, de drámai módon korlátozza készüléke élettartamát, és ez nem old meg semmilyen problémát.


Működik a MacBook akkumulátor?

Még akkor is, ha a hordozható MacBook nincs csatlakoztatva fali aljzathoz, sok minden elromolhat. Az elemek egy teljesen külön áramforrás, amelyhez teljesen más megközelítésre van szükség.

Ha a MacBook akkumulátora duzzadt vagy egyáltalán "felfújt", és torzítja a laptop hátulját, azonnal hagyja abba a készülék használatát. Kapcsolja ki és ne kapcsolja be újra. Lehetséges, hogy az akkumulátor felrobbanhat, és tüzet okozhat. Tartsa távol a laptopot gyúlékony tárgyaktól. Vigye a Mac-et hivatalos szervizhez, hogy cserélje ki az akkumulátort, és orvosolja az okozott károkat.

Rendkívül alacsony fogyasztású mély alvás

Az áramproblémák legvalószínűbb oka egy lemerült akkumulátor. Amikor a Mac akkumulátora rendkívül alacsony, a számítógép készenléti állapotba kerül, hogy megakadályozza a munka elvesztését.

Amikor visszatér az áram, akkor a készüléke is. Azonban először eltarthat egy ideig az akkumulátor feltöltése. Csatlakoztassa a MacBookot egy olyan konnektorhoz, amelyben biztosan működik, és várjon legalább 10 percet, mielőtt újra megpróbálja az akkumulátort használni.

A MacBook ekkor fekete képernyőt jeleníthet meg, ami rendben van. Lehet, hogy megjelenik egy lemerült akkumulátor ikon is, ami még jobb. Ez a jelző eltűnik a Mac akkumulátorának feltöltése után.

Az akkumulátor meghibásodása

Ha megpróbálja feltölteni az akkumulátort, és semmi sem történik, akkor lehetséges, hogy a MacBook akkumulátora meghibásodott, és egyáltalán nem tölthető fel. Ha az akkumulátort fizikai bántalmazás, áramütés, vízszivárgás vagy egyéb károsodás érte, akkor a kezén lítium-ion papír súlya lehet.

A felhasználó által cserélhető akkumulátorral rendelkező Mac számítógépen cserélje le az akkumulátort egy ismert funkcionális egységre, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a laptop többi részével nincs baj.

Az Apple 2012-ben abbahagyta a cserélhető akkumulátorok használatát a laptopjaiban. Ha a Mac akkumulátora nem cserélhető a felhasználó által, akkor meg kell vizsgálnia az Apple technikáját, akár egy Apple Store-ban, akár egy hivatalos Apple szolgáltatónál.

A tápcsatlakozó vagy a logikai kártya sérülése

Ha a MacBook csatlakozik a fali aljzathoz, ellenőrizze az állapotjelző lámpát (amely egyes Mac gépeken elérhető), jelezve a hálózati csatlakozást. Ha sárga színű, akkor az akkumulátor töltődik. Ha zöld színű, az akkumulátor teljesen fel van töltve. Ha nem mutat semmit, az eszköz nem tudja jelenteni az akkumulátor állapotát, valószínűleg a tápcsatlakozó vagy a logikai kártya hardveres sérülései miatt. Ez a leggyakoribb, ha a Mac vízkárosodást szenved, de ennek sokféle fizikai károsodása, köztük áramütés vagy tompa erő okozhatja ezt. Ezekben az esetekben javításra kell vinnie a Mac-et.


Kicsit túlmelegedett a Mac-je?

Az Apple számítógépek beépített védelemmel rendelkeznek a túlmelegedés ellen. Ha a készülék belső termosztátjai a biztonságos működési tartományon kívüli hőmérsékletet érzékelnek, a készülék leállhat vagy felfüggesztett állapotba kerülhet. Ez védi a készülék belső elektronikáját, és nem szabad megpróbálnia megkerülni. A MacBook ideális kényelmi tartománya 62–72º F. Bármilyen környezeti hőmérséklet 95ºC (35ºF) felett túl meleg a Mac számára.

Ha a Mac a szokásosnál melegebbnek érzi magát, helyezze át hűvösebb helyre. A lehető legjobban szeretné lehűteni az eszközt. Távolítsa el a számítógépet közvetlen napfénytől. Laptop esetén vegye le az eszközt minden puháról, például kanapéról, ágyról vagy párnáról, mivel ezek mind megtartják a hőt, és drámai hőterhelést okozhatnak magában a Mac-ben.

Ha lehetséges, biztosítson egy hüvelyk távolságot a MacBook alatt, hogy a levegő keringhessen. Ha ez nem lehetséges, állítsa a számítógépet kemény felületre nyitott csuklópánttal, a billentyűzettel és a monitorral az asztallap felé nézve, hogy tiszta helyet biztosítson a laptop körül a levegő cirkulációjához. A MacBook az extra hő elvezetésére készült, ezért a passzív hűtésnek elég gyorsan fel kell működtetnie a készüléket.

A készülék legyeztetése valószínűleg felesleges, és törmeléket fújhat az újabb MacBook Pro kényes billentyűzeteibe.


Mac bekapcsol, de nem indul el

Ha a Mac bekapcsol, de nem fejezi be az indítási folyamatot, az másfajta probléma. Összpontosítania kell a Mac indítási problémáinak hibaelhárítási tippjeire.

Ha semmi sem működik

Lehet, hogy nem tehet semmit a számítógép egyedüli javításáért. Ha az itt leírt hibaelhárítási lépések egyike sem vezetett további információkhoz vagy megoldásokhoz, akkor Mac-et szakemberhez kell vinnie.

Vagy egy Apple Store, vagy egy hivatalos Apple szolgáltató segíthet Önnek. Olyan diagnosztikai eszközökkel rendelkeznek, amelyek fejlettebbek, mint a szokásos otthoni felhasználók vagy számítógép-rajongók. Részletes elemzést és javaslatot tehetnek a javításról, a cseréről vagy az adatok helyreállításáról is.