RPM fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az RPM fájlkiterjesztésű fájl egy Red Hat Package Manager fájl, amelyet telepítőcsomagok tárolására használnak Linux operációs rendszereken.

Ezek a fájlok a szoftverek terjesztésének, telepítésének, frissítésének és eltávolításának egyszerű módját jelentik, mivel egy helyre "vannak csomagolva".

Teljesen függetlenül attól, hogy a Linux mire használja őket, az RPM fájlokat plug-in fájlként is használja a RealPlayer szoftver, hogy további funkciókat adjon a programhoz.

Az RPM rövidítés a távoli nyomtatáskezelőt is jelenti, de lehet, hogy semmi köze sincs a számítógépes fájlokhoz, például amikor a frekvencia-forgás percenkénti fordulatszámra vonatkozik.


RPM fájl megnyitása

Fontos felismerni, hogy az RPM fájlok nem használhatók Windows számítógépeken, mint Linux rendszereken. Mivel azonban ezek csak archívumok, bármely népszerű tömörítési / dekompressziós program, például a 7-Zip vagy a PeaZip, megnyithatja az egyiket, hogy felfedje a benne lévő fájlokat.

RPM fájlok. Web / Tim Fisher 

A Linux felhasználók RPM fájlokat nyithatnak meg az RPM Package Manager nevű csomagkezelő rendszerrel. Használja ezt a parancsot, ahol a "file.rpm" a telepíteni kívánt fájl neve:

rpm -i fájl.rpm

Az előző parancsban az "-i" a fájl telepítését jelenti, így a frissítés végrehajtásához "-U" -ra cserélheti. Az alábbi parancs telepíti az RPM fájlt, és eltávolítja ugyanannak a csomagnak minden korábbi verzióját:

rpm -U fájl.rpm

További információkért olvassa el az rpm parancs használatáról szóló útmutatónkat, vagy látogasson el az RPM.org és a Linux Foundation oldalra.

Ha a fájl RealPlayer Plug-in fájl, akkor a RealPlayer programnak képesnek kell lennie arra, hogy használja, de valószínűleg nem tudja megnyitni a fájlt magában a programban. Más szavakkal, ha a RealPlayer-nek ezt a fájlt kell használnia, akkor valószínűleg elkapja a telepítési mappából, mivel a programban nincs olyan menüpont, amely importálhatná őket.

Az RMP fájlok pontosan meg vannak írva az RPM fájlokkal, és véletlenül RealPlayer Metadata Package fájlok, ami azt jelenti, hogy mindkét típust megnyithatja a RealPlayer programban.


RPM fájl konvertálása

A Linux Alien szoftvert meghívó parancsok felhasználhatók az RPM átalakítására DEB-be. A következő parancsok telepítik az Alien programot, majd a fájl konvertálásához használják:

apt-get install idegen
idegen -d fájl.rpm

A "-d" helyett az "-i" léphet a csomag konvertálásához, majd azonnal elindíthatja a telepítést.

Az AnyToISO átalakíthatja az RPM-t ISO formátumra.

Ha a fájlt más archív formátumba szeretné menteni, például TAR, TBZ, ZIP, BZ2, 7Z stb., Használhatja a FileZigZag webhelyet.

Az RPM MP3, MP4 vagy más, nem archív formátumú konvertálásához a legjobb megoldás az, ha először kibontja a fájlokat az archívumból. Ezt megteheti egy dekompressziós programmal, amint azt fent említettük. Ezután, miután kivette az MP3-t (vagy bármilyen fájlt) az RPM fájlból, használjon egy ingyenes fájlkonvertert ezekre a fájlokra.

Annak ellenére, hogy semmi köze az ezen az oldalon említett fájlkiterjesztésekhez, a percenkénti fordulatokat más mérésekké is átalakíthatja, például hertz és radián másodpercenként.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ezen a ponton, ha a fájl még a fenti lépések végrehajtása vagy egy kompatibilis RPM fájlnyitó telepítése után sem nyílik meg, akkor jó eséllyel nem igazán foglalkozik ezzel a formátummal. A legvalószínűbb, hogy rosszul olvasta a fájlkiterjesztést.

Sok fájl osztozik hasonló fájlkiterjesztésű betűkkel, de valójában nem kapcsolódnak a Red Hat-hoz vagy a RealPlayerhez. Az EPM, például az RPP, amely egy REAPER Project egyszerű szöveges fájl, amelyet a REAPER program használ.

Az RRM egy hasonló utótag, amelyet a RAM Meta fájlokhoz használnak. Az RPP-hez hasonlóan a kettő is nagyon hasonlít az RPM-re, de nem azonosak, ezért nem ugyanazokkal a programokkal nyitnak. Ebben a konkrét esetben azonban egy RMM fájl valóban megnyílik a RealPlayer alkalmazással, mivel ez egy Real Audio Media (RAM) fájl, de Linux alatt nem működik.

Ha a fájl nem végződik ezekkel a fájlkiterjesztésekkel, akkor a Google vagy a Web segítségével keresse meg a tényleges kiterjesztést, hogy többet megtudjon azokról a programokról, amelyek megnyitására vagy átalakítására használható.