SVG fájl (Mi ez, és hogyan nyitható meg és konvertálható meg)

Mit kell tudni

  • Az SVG fájl Scalable Vector Graphics fájl.
  • Nyisson meg egyet bármelyik böngészővel, vagy olyan képeszközzel, mint a Photoshop, az Illustrator vagy a GIMP.
  • Konvertáljon PNG vagy JPG formátumba eszközünk segítségével (lent), vagy más formátumokra egy grafikus szerkesztővel.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy mi az SVG fájl, és miben különbözik a formátum a többi képformátumtól, hogyan nyithatja meg és hogyan konvertálhatja azt egy elterjedtebb formátumba, például PNG vagy JPG.


Mi az SVG fájl?

Az SVG fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl valószínűleg Scalable Vector Graphics fájl. Az ilyen formátumú fájlok XML-alapú szövegformátumot használnak a kép megjelenésének leírására.

Mivel a szöveget a grafika leírására használják, az SVG fájl különböző méretre méretezhető a minőség romlása nélkül - más szóval, a formátum felbontástól független. Éppen ezért a weboldalak és a nyomtatott grafikák gyakran SVG formátumban készülnek, így azok átméretezhetők, hogy a jövőben különböző dizájnokkal illeszkedjenek.

Web / Jiaqi Zhou

Ha egy SVG fájlt GZIP tömörítéssel tömörítenek, a fájl .SVGZ fájlkiterjesztéssel végződik, és 50–80 százalékkal kisebb lehet.

Más, .SVG fájlkiterjesztéssel rendelkező fájlok, amelyek nem kapcsolódnak grafikai formátumhoz, ehelyett mentett játékfájlok lehetnek. Az olyan játékok, mint a Return to Castle Wolfenstein és a Grand Theft Auto, SVG fájlba mentik a játék előrehaladását.


Hogyan nyitható meg egy SVG fájl

Az SVG fájl megnyitásának legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak megtekintéséhez (nem szerkesztéséhez) egy olyan modern webböngészővel, mint a Chrome, a Firefox, az Edge vagy az Internet Explorer - szinte mindegyiknek valamilyen renderelési támogatást kell nyújtania az SVG számára formátum. Ez azt jelenti, hogy online SVG fájlokat nyithat meg anélkül, hogy azokat először le kellene töltenie.

Ha már van SVG fájl a számítógépén, a webböngésző offline SVG megtekintőként is használható. Nyissa meg azokat az SVG fájlokat a webböngészőn keresztül Nyisd ki opció (a Ctrl+O billentyűparancs).

SVG fájlok az Adobe Illustrator segítségével hozhatók létre, így természetesen ezzel a programmal megnyithatja a fájlt. Néhány más, az SVG fájlokat támogató Adobe program (amennyiben az Adobe CS plug-in SVG Kit telepítve van) az Adobe Photoshop, a Photoshop Elements és az InDesign programokat tartalmazza. Az Adobe Animate SVG fájlokkal is működik.

Néhány nem Adobe program, amely képes megnyitni egy SVG fájlt, a Microsoft Visio, a CorelDRAW, a Corel PaintShop Pro és a CADSoftTools ABViewer.

Az Inkscape és a GIMP két ingyenes program, amely képes működni az SVG fájlokkal, de az SVG fájl megnyitásához le kell töltenie őket. A Picozu szintén ingyenes, és támogatja az SVG formátumot is, de online megnyithatja a fájlt anélkül, hogy bármit letöltene.

Mivel a Méretezhető vektorgrafikus fájl részleteiben valóban szövegfájl, a fájl szöveges változatát bármelyik szövegszerkesztőben megtekintheti. Lásd a Legjobb ingyenes szövegszerkesztők listán a kedvenceinket, de még az operációs rendszer alapértelmezett szövegolvasója is működne, mint például a Windows Jegyzettömbje.

Mentett játékfájlok esetén az a játék, amely létrehozta az SVG fájlt, valószínűleg automatikusan használja, amikor folytatja a játékot, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem tudja manuálisan megnyitni az SVG fájlt a program menüjében. Azonban még akkor is, ha sikerül elérni, hogy az SVG fájl valamilyen Open menüben megnyíljon, a megfelelő SVG fájlt kell használnia, amely a játékot létrehozta.

Ha maga a játék nem nyitja meg az SVG fájlt, próbálkozzon a GTA2 Saved Game Editor alkalmazással, vagy nyissa meg az SVG fájlt egy szövegszerkesztőben, hogy lássa, van-e valami hasznos.


Hogyan konvertálhatunk SVG fájlt

Az SVG fájl PNG vagy JPG formátumba konvertálásának legegyszerűbb módja a két leggyakoribb képformátum, ha a saját SVG fájlkonverterünket használja:

Az SVG fájl konvertálása egy olyan online eszközzel, mint a miénk, általában a leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a fájlt a kívánt formátumba juttassa. Nem kell már telepíteni egy drága programot, vagy le kell töltenie egy ismeretlen szoftvert.

Ha át kell alakítania egy másik formátumba, például PDF-be vagy GIF-be, és az SVG-je elég kicsi, akkor egy harmadik féltől származó online eszköz, például a Zamzar fogja végrehajtani a trükköt.

Az Autotracer.org egy másik online SVG átalakító, amely lehetővé teszi az SVG átalakítását (eszközéről vagy annak URL-jén keresztül) más típusú formátumokra, például EPS-re, Adobe Illustrator fájlra (AI), DXF-re, PDF-re, SK-ra stb.

Ha nagyobb SVG fájlja van, akkor az „Hogyan lehet megnyitni egy SVG fájlt” részben említett szoftvereknek képesnek kell lenniük az SVG fájl új formátumba történő mentésére / exportálására is.

Például, ha az Inkscape programot használja, az SVG fájl megnyitása / szerkesztése után mentheti vissza az SVG-be az elvégzett módosításokkal, de más fájlformátumba is mentheti, például PNG, PDF, DXF, ODG , EPS, TAR, PS, HPGL és még sokan mások.


További információ az SVG fájlokról

A Scalable Vector Graphics formátumot 1999-ben hozták létre, és a World Wide Web Consortium (W3C) még mindig fejlesztette.

Mint már fentebb olvasta, az SVG fájl teljes tartalma csak szöveg. Ha megnyitna egyet egy szövegszerkesztőben, akkor csak a fenti példában látható szöveget látja. Az SVG nézők így tudják megmutatni a képet - a szöveg elolvasásával és annak megértésével.

Ezt a példát megnézve láthatja, hogy milyen egyszerű szerkeszteni a kép méreteit, hogy a kívánt méretű legyen, anélkül, hogy befolyásolná az élek vagy a szín minőségét. Mivel az SVG szerkesztőben a kép renderelésére vonatkozó utasítások könnyen módosíthatók, így maga a kép is.