WVX fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A WVX fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Windows Media Video Redirector fájl. Ez csak egy lejátszási lista, vagy egy vagy több médiafájl hivatkozása.

A WVX fájlokat a lejátszani kívánt video vagy audio fájlok tárolására használják. Ha kompatibilis programban nyitják meg, akkor a WVX fájlban hivatkozott fájlok úgy kezdenek játszani, mintha saját kezűleg állítottad volna őket sorba.

A Windows Media Video Redirector fájlformátum hasonló a többi lejátszási lista fájlformátumhoz, például az M3U8, M3U, XSPF és PLS fájlkiterjesztéseket használókhoz.


Hogyan nyitható meg egy WVX fájl

A WVX fájlokat a Windows Media Player, a VLC és a GOM Media Player segítségével lehet megnyitni.

Mivel a WVX fájlok csak egyszerű szöveges fájlok, további hivatkozások hozzáadásához megnyithatja azokat olyan programban, mint a Jegyzettömb vagy más szövegszerkesztő. Ezt az alábbiakban egy kicsit bővebben kifejtjük.

Ha úgy találja, hogy egy számítógépen lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a WVX fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy inkább egy másik telepített programmal szeretné megnyitni a WVX fájlokat, módosítsa az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez a Windows rendszerben.


WVX fájl példa

Saját WVX fájlt úgy készíthet, hogy utánozza az alábbi formátumot, majd elmenti a fájlt .WVX kiterjesztéssel. Ezt megteheti a Windows Jegyzettömbjében vagy bármely más szövegszerkesztőben.

Példánkban két online MP3 fájlra hivatkozunk. A WVX további fájlokra mutathat ugyanabban a formátumban, így csak átmásolhatja az egyik fájlt sorok további hivatkozások hozzáadásához.

Ezek a hivatkozások érvénytelenek, ezért ez a bizonyos WVX fájl nem fog működni egyetlen olyan programban sem, amelyben megnyitja.


WVX fájl konvertálása

Mivel a WVX fájl valójában csak egy egyszerű szöveges fájl (amint azt a fenti példánkban láthatja), a fájlt valójában nem lehet másra konvertálni, csak szöveges formátumokra, például lejátszási listákra. A VLC képes lehet menteni egy WVX fájlt olyan lejátszási lista fájlformátumokba, mint az M3U8, M3U és XSPF, valamint a HTML-be.

Ez azt jelenti, hogy a WVX fájlokat nem lehet konvertálni MP4, AVI, WMV, MP3 stb. Fájlokká. A médiafájlok konvertálásához magának kell letöltenie azokat, hogy hozzáférhessen hozzájuk, majd egy fájlkonvertáló programon keresztül futtassa őket.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ügyeljen arra, hogy ne keverje össze egy másik formátumot a WVX formátummal. Néhány fájl nagyon hasonlít a .WVX fájlokra, annak ellenére, hogy teljesen más formátumban vannak. Ha nem támogatott formátumot próbál megnyitni a fent említett WVX nyitók valamelyikében, valószínűleg hibát fog kapni.

Például a WYZ fájlokat könnyen félre lehet olvasni WVX fájlként, annak ellenére, hogy azok valóban a WYZTracker programmal használt WYZTracker fájlok. A két formátum nincs kapcsolatban, ezért nem támogatott a megnyitásukhoz használt programokban.

Ugyanez az elképzelés igaz más hasonlóan írt fájlkiterjesztésekre is, mint például a VWX, amelyet a Vectorworks Design fájlokhoz használnak. A VWX fájlok mindhárom betűt használják, mint a WVX fájlok, de ehelyett csak a Nemetschek Vectorworks alkalmazásban támogatottak.

A CVX hasonló. Az ACD Systems Canvas szoftverében használják, és semmi közük a WVX fájlokhoz.